Ondernemersfondsen

CLOK platform Ondernemersfondsen, voor structurele ondersteuning

 

Stichting CLOK ziet ondernemersfondsen als een belangrijk instrument om de lokale economie te versterken. Ondernemers kunnen ‘voor en door’ investeren in het gebied. De ondernemers bepalen zelf waarin ze willen investeren en de hoogte van de contributie. Iedereen doet mee.
 
Alle ondernemersfondsen werken via een subsidieregeling waarbij de gemeente specifiek voor het fonds OZB-belasting heft om uit te keren aan het fonds. Dit betekent dat een goede samenwerking tussen ondernemers en gemeente essentieel is.
Ideeën voor het programma van het fonds:
- Park- en/of Citymanager
- Beveiliging
- Bewegwijzering
- Sfeerverlichting
- Extra groenvoorzieningen
 
In de afgelopen jaren heeft CLOK haar expertise in ondernemersfondsen uitgebouwd. Er is een Toolkit ontwikkeld waarin stap voor stap, aan de hand van formats, de oprichting van een fonds wordt begeleid. Daarnaast komt CLOK graag met één van haar experts uit de praktijk een presentatie geven over de meerwaarde en het opzetten van een fonds. Ook heeft CLOK ervaring met het begeleiden van het proces van het oprichten van een fonds.
 
Heeft u een vraag over Ondernemersfondsen of over de Toolkit? Mail naar H.Timmermans@clok.nl of bel naar 035-6954144. Dan zorgen wij dat u binnen twee dagen een reactie ontvangt.
 
 
Voor verschillende situatie zijn passende oplossingen. In Nederland kennen we momenteel drie vormen van fondsen: Bedrijveninvesteringszone(BIZ), gemeentebreed-fonds en Reclamebelasting. 
Bedrijveninvesteringszone: het doel van een BIZ is het schoon, heel en veilig en economisch sterk houden van een gebied. Het is een gebiedsgebonden fonds. Het is dus vooral geschikt voor een centrum of bedrijventerrein. De ondernemers moeten middels een draagvlakmeting zicht uitspreken voor of tegen een BIZ.
Gemeentebreed-fonds: een instrument op basis van OZB-heffing niet-woningen, aangezien er geen verplichte gebiedsafbakening is. De gemeenteraad beslist over dit fonds, er is geen officiële draagvlakmeting bij ondernemers verplicht. Wel zal een gemeenteraad bewijs van steun van ondernemers willen zien.
Reclamebelasting: een instrument waarbij wordt geheven aan de hand van reclame-uitingen op het pand. De gemeenteraad beslist over dit fonds, er is geen officiële draagvlakmeting bij ondernemers verplicht. Wel zal een gemeenteraad bewijs van steun van ondernemers willen zien.
 
 Leden Ondernemersplatform:
 Kijk hieronder een informatief filmpje over de werking van de BIZ in het centrum van Hoogeveen met één van onze experts, Kees Raven.