Interview met Pieter Douma, voorzitter Leeuwarder OndernemersFonds (LOF)
Pieter Douma is sinds 2010 voorzitter van het succesvolle Leeuwarder OndernemersFonds (LOF), opgericht in 2009. Het LOF stelt zich ten doel het ondernemingsklimaat in de gemeente Leeuwarden gunstig te beïnvloeden. Pieter Douma: “We hebben met onze aanpak in 2018 voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad laten zien dat je met een Ondernemersfonds héle bijzondere dingen kunt doen! Het was een mooie kans om ons te profileren en die hebben we ten volle benut. Nu is de vraag: hoe verder met alle opgedane positieve ervaringen? We zetten daar momenteel allerlei stappen in, met resultaat.”
Van ongrijpbaar naar onmisbaar
2018 was voor Leeuwarden een zeer geslaagd jaar, en dat geldt ook voor het Leeuwarder OndernemersFonds dat nauw betrokken was bij alle activiteiten rondom de Culturele Hoofdstad. Pieter: “We genieten nog na van alle positieve ervaringen. Destijds was het wel een lastig traject om alle bij het fonds aangesloten ondernemers ervan te overtuigen om sponsor te worden. In het prille begin was het
ongrijpbaar, maar gaandeweg bleek het te werken en nam het enthousiasme met sprongen toe. Alle ondernemers kijken er nu heel tevreden op terug.”
Drie leerpunten
Pieter distilleert drie leerpunten als hij terugkijkt op de rol van het Leeuwarder OndernemersFonds binnen het concept van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018: “Als bestuur van het fonds ben je afhankelijk van wat de eigenaar van het geld ermee zou willen doen. Je moet dus goodwill verzamelen voor de ideeën die je genereert en, eenmaal van start, continu het draagvlak in stand houden evenals de energie om er met elkaar voortdurend mee dóór te gaan. Het draait dus om goodwill krijgen, het draagvlak op peil houden én voortdurend met elkaar doorzetten.”
“We wilden er met elkaar ook ná
het jaar 2018 op doorwerken”
Voortborduren op bruidschat
Het is vanaf het begin de bedoeling geweest er niet alleen een feestje voor het jaar 2018 van te maken, geeft Pieter aan: “We wilden er met elkaar ook ná het jaar 2018 op doorwerken. We gebruiken hiervoor de term ‘bruidsschat’. Hoe gaan we die nu laden met alle positieve ervaringen en leerpunten om hiermee ook in 2019 en de jaren daarna de vruchten te plukken van alle inzet in 2018? Hoe geven we hier een geslaagd vervolg aan, specifiek vanuit het Ondernemersfonds? Dat lukt alleen met een open vizier binnen het drieluik bewoners, ondernemers en overheid. Die partijen brengen we bij elkaar om succesvol voort te kunnen borduren op het jaar 2018. Daarbij zoeken we ook heel duidelijk het overleg met de andere gemeenten in de provincie Fryslân. Daarmee willen we vooral ook provinciaal een duidelijk en krachtig standpunt uitdragen.”
Wisselwerking met ondernemers
Pieter geeft aan dat aan de algemene ondersteuning in 2018 twee voorwaarden waren gekoppeld: “Het moest een langer feestje zijn dan alleen in 2018. Ten tweede wilden wij als Ondernemersfonds dat de betrokken ondernemers ook sponsoractiviteiten terúg kregen in de vorm van evenementen en dergelijke die zich herkenbaar in Leeuwarden en omgeving afspeelden. Events waar deze ondernemers iets zelf zouden kunnen doen en beleven met hun eigen klanten. Op die manier kregen de lokale ondernemers een vorm van ROI terug op hun eigen inzet in 2018. Die aanpak werkt goed.”
“Je moet het draagvlak op alle
vlakken in stand houden”
Groot en klein harmonieus combineren
Pieter benadrukt dat het de kunst is voor grote zaken te kiezen, zoals de positie als Culturele Hoofdstad en tegelijkertijd te zorgen voor ‘de biljartballen in het dorpshuis’. Pieter: “Je moet het draagvlak op alle vlakken in stand houden. Want soms zijn kleine dingen in je gemeente voor bepaalde partijen heel groot. Tegelijkertijd geldt dat als je samen écht grote zaken tot stand wilt brengen, dat je dan moet durven kiezen. In 2018 heeft bijna iedereen, 97% van de ondernemersverenigingen, binnen het fonds gedurende vier jaar een derde van zijn trekkingsrecht ingelegd en zo kwamen we aan het substantiële bedrag van een miljoen. In een open dialoog hebben we hier de goede keuzes in gemaakt. Wel vanuit het besef dat het draagvlak bij de ondernemers alleen ontstaat en standhoudt als ook zij bóvenin mogen meepraten. Op hun beurt moeten de ondernemers een stukje financieel bijdragen en inspanning leveren, dat hoort er ook bij.”
Kennisdeling
Pieter deelt alle ervaringen die hij vanuit het Leeuwarder OndernemersFonds opdeed ruimhartig: “We gaven en geven diverse presentaties, onder andere samen met de betrokken wethouder uit Leeuwarden evenals de directie van de Culturele Hoofdstad. We zijn de eersten om onze ervaringen te delen. Eén van de vele reacties die we terugkregen was de verbazing over wat je allemaal met je OndernemersFonds kunt doen, zoals onze gerichte inzet op de Culturele Hoofdstad. Je merkt tijdens de presentaties dat het andere gemeenten en fondsen op ideeën brengt. Ook hebben we voor de vele bezoekers van de Dag van EZ van stichting CLOK in 2018 een workshop mogen houden om onze ervaringen met onder andere heel veel accountmanagers EZ te delen.” Inmiddels heeft het Leeuwarder OndernemersFonds ook goede contacten opgebouwd bij de Provincie en vervullen zij daar een voorbeeldfunctie. Pieter: “De contacten die ons dit heeft opgeleverd op het provinciale bestuurlijke niveau zijn heel waardevol.”
Inzet op gerichte denktanks
“Tijdens de presentatie van Culturele Hoofdstad aan de Tweede Kamer, waar wij als Ondernemersfonds aanwezig waren, kwam ik in gesprek met een aantal kamerleden. Daar werden we getipt over een Brabants initiatief met allerlei denktanks. Die hebben wij ook in het leven geroepen met per denktank 7 tot 10 personen. Per denktank bekijken wij wie we nodig hebben als gespreksleider en wie ervoor kan zorgen dat we kwalitatief op het hoogste niveau ideeën opleveren. Het is verheugend dat we de bestuurlijke toppers uit Noord-Nederland terug mogen zien in deze denktanks. Uiteindelijk kwam hier een ambitiedocument uit met doelstellingen. Vervolgens hebben we bepaald waar we ons op willen richten, Kijk, Leeuwarden is relatief klein en er kwamen uit die denktanks mooie ideeën voor niches naar voren. Een voorbeeld? We hebben relatief veel MBO-leerlingen, met hen zijn we in gesprek gegaan via hun opleidingen. Wat willen zij en wat kunnen we voor elkaar betekenen? Heel inspirerend om te doen. We halen daar genoeg ideeën uit om verder op in te haken.”
Inspelen op concrete trend
Eén van de trends waar het Leeuwarder OndernemersFonds concreet op wil inspelen, is het creëren van een spreekwoordelijke humuslaag voor nieuwe broedplaatsen, gekoppeld aan jong ondernemend talent en initiatief. Pieter: “Dat ondernemerschap willen we stimuleren in zowel het stadscentrum en winkelcentra als in de dorpen om ons heen die deel uitmaken van de Gemeente Leeuwarden. Het stimuleren van nieuw jong ondernemerschap gaan we heel veel aandacht geven. We hebben bewust de verbinding gezocht met de gemeente Rotterdam. Wij herkennen elkaar in de mentaliteit van aanpakken en doorpakken. Uit die verbinding zijn al mooie clicks en inspiraties ontstaan.”