Ondernemersfondsen hebben de toekomst. Ze zijn professioneler, effectiever, financieel gezonder, gericht op ondernemers activiteiten en versterken ondernemers besturen.
Ondernemersfondsen hebben de toekomst?
Over circa 10 jaar zijn op elk bedrijventerrein en in elk winkelcentrum ondernemersfondsen actief. Elk jaar komen er fondsen bij. Dat is terecht, want waar een fonds is opgericht, zijn meer gezamenlijke activiteiten voor en door ondernemers en is de relatie met de gemeente beter
Ondernemersfondsen zijn professioneler?
Dat komt omdat er gemiddeld meer geld in fondsen om gaat. In een gebied waar een fonds actief is betalen alle ondernemers mee aan de gezamenlijke ondernemersactiviteiten. Omdat deze bijdrage van de ondernemers via de gemeente wordt geheven, zijn de inkomsten voor een aantal jaren verzekerd.
Daarnaast merken we dat het bestuur van een ondernemersfonds vaker bestaat uit ondernemers die zelf actief zijn en gemiddeld genomen wat jonger zijn dan de gemiddelde leeftijd van besturen van ondernemersverenigingen.
Ondernemersfondsen zijn professioneler omdat er structureel verantwoording wordt afgelegd naar alle ondernemers over uitgevoerde activiteiten en de financiële inkomsten en uitgaven. Met andere woorden; naar díégenen die ervoor betalen. Een dergelijke rapportage kan ook gebruikt worden voor informatie aan het College van B&W en de gemeenteraad.
Is een Ondernemersfonds effectiever?
De effectiviteit van een fonds ligt in de kwaliteit van de activiteiten, de kwaliteit van het bestuur en de kwaliteit van het netwerk. De kwaliteit is gemiddeld genomen vrij hoog. De voorgenomen activiteiten worden uitgevoerd, de financiën voor meerdere jaren zijn gegarandeerd, er is sprake van een meerjarenbeleid en het bestuur is actief.
Is een ondernemersfonds wat anders dan de ondernemersvereniging?
Een ondernemersvereniging is gebaseerd op vrijheid voor de ondernemer om zich wel of niet daarbij aan te sluiten. Een vrijwillige vereniging, wat eigenlijk de beste oplossing is. Een ondernemersfonds loopt altijd via de overheid en heeft als essentie dat alle ondernemers verplicht mee doen.
Versterken fondsen besturen van ondernemersverenigingen?
Helaas is in Nederland het aantal leden ten opzichte van het totaal aantal ondernemers vaak beperkt. Er is een lage organisatiegraad, of in andere woorden: een gebrek aan organiserend vermogen. Daarom is een keus voor een fonds als uitvoerend orgaan een goede oplossing. Dit laat onverlet om te werken aan sterke besturen van ondernemersverenigingen, aangezien deze doorgaans de bestuursleden van een ondernemersfonds benoemen. Of die besturen door een fonds worden versterkt, ligt grotendeels aan die besturen zelf en of zij in staat zijn hun draagvlak te vergroten.
Moet een fonds werken aan draagvlak?
Met gerichte activiteiten wordt het beste gewerkt aan draagvlak. Die activiteiten kunnen vooraf worden vastgelegd, zoals in een ondernemersfonds of een BIZ. Ook kunnen ondernemers een soort trekkingsrechten uitoefenen bij een gemeentebreed fonds met het bedenken van activiteiten die het gebied en/of de omzet in het gebied ten goede komen. Promotie, marketing, groen, het verkleinen van leegstand, plaatsing van bloembakken, grotere evenementen in het centrum om meer bezoekers te trekken zijn voorbeelden van dergelijke activiteiten. Een bestuur van een fonds moet blijven werken aan draagvlak.