Stichting CLOK krijgt als Kenniscentrum voor Ondernemersfondsen regelmatig vragen uit de praktijk. We zoeken in zulke gevallen graag mee naar oplossingen, waarbij we ook een ons netwerk kunnen benutten.
Graag nemen we je mee in een vraag die we onlangs hebben gekregen. Veel gemeenten hebben te maken met leegstand in het centrum en trachten met tijdelijke huurconstructies reuring in te creëren in het centra. Wat is de invloed van een BIZ of Ondernemersfonds hierop? En hoe gaat het met de verdeling over de bijdrage aan het fonds?
Antwoord CLOK:
Een Ondernemersfonds volgt de OZB/WOZ systematiek; het gaat dus om de situatie aan het begin van het kalenderjaar (1 januari), dat is de theorie in ieder geval. Of het in de praktijk ook zo gaat is de vraag. De gebruiker moet dan namelijk wel in de administratie van de gemeente staan vermeld als gebruiker van het pand. Waarschijnlijk zullen bij snel wisselende gebruikers deze niet direct als gebruiker worden aangemeld.
Vervolgens is het belangrijk wat de bron is van de gebruikersgegevens voor de OZB/WOZ-administratie. Gemeenten weten hoe zij hier mee omgaan. Bij sommige gemeenten bijvoorbeeld, wordt er bij bedrijfsverzamelgebouwen en dergelijke gewerkt met inlichtingenformulieren. Deze formulieren worden naar de eigenaar gestuurd om te informeren of er wijzigingen zijn in de gebruikers/huurders.
Verder heft de gemeente op basis van 1 moment en gaat dus in principe uit van 1 januari. Mocht de huurder als gebruiker zijn geregistreerd, dan zal deze voor het gebruikersgedeelte worden geheven voor het gehele jaar.
Een ondernemersfonds gaat dus niet uit van tijdelijke huur, met als enige mogelijke uitzonderingen bedrijfsverzamelgebouwen. Deze kennen namelijk een heffingsopslag voor gebruikers, een eigenaar bij ondernemersfondsen, én krijgen wellicht te maken met tijdelijke huurders. Het belangrijkste is dat er goede afspraken zijn tussen huurder en eigenaar. Daar moet de gemeente in zulke gevallen niet tussen gaan zitten.