Programma Dag van EZ
Keynotes
Marianne Zwagerman
‘Politici lossen niets op, dat doet de markt’
Ook bij de jongste uitdagingen waar we als mensheid voor staan: schaarste van grondstoffen, klimaatverandering, een overbevolkte planeet waarop we iedereen moeten zien te voeden en huisvesten. Zonder ondernemers die innoveren, uitvinden en nieuwe technologie en businessmodellen tot bloei brengen, leefden we nog in grotten bij open vuur. De overheid moet ondernemers daarin faciliteren. Maar hoe? Of misschien wel vooral: hoe niet?
Over Marianne
Als innovatiestrateeg helpt en inspireert Marianne Zwagerman mensen en bedrijven om schaamteloos en onverschrokken te leven en te ondernemen. Daarnaast is ze schrijver, columnist (ondermeer bij BNR en Trouw) en veelgevraagd criticus op radio en tv.
Rinske Brand
‘If you want to go fast go alone. If you want to go far go together.’
Dit Afrikaanse gezegde lijkt te zijn gemaakt voor de bergen. Langere tochten in de weerbarstige natuur leren je veel over jezelf en de manier waarop je je werk en projecten inricht. Op haar tochten leerden de bergen ondernemer Rinske Brand veel over haar ondernemerschap, leiderschap, samenwerken en – simpel – het leven. In haar verhaal legt ze parallellen tussen alledaagse werksituaties en haar ervaringen in de bergen. Over wanneer is het goed om uit je eigen comfortzone te stappen, wat het betekent om volledig op anderen te durven vertrouwen en hoe je om kunt gaan met je eigen grenzen. Kortom, een verhaal over moed en gezond verstand.
Over Rinske
Rinske Brand werd ondernemer in 2007 toen ze BRAND communicatie oprichtte. In 2016 gooide ze het bureau op de schop en herpositioneerde het bedrijf naar The Urban Agency, een bureau specifiek gericht op het groener, slimmer, innovatiever en dynamischer maken van steden. BRAND helpt bedrijven, startups, maatschappelijke organisaties en (lokale) overheden bij het creëren van betekenisvolle en duurzame impact in steden. Als bestuurslid van de branchevereniging Dutch Startup Association ondersteunt ze de nieuwe generatie ondernemers die met hun startups voorop lopen in innovatie en sociale impact. Haar bergverhalen verschijnen in Hoogtelijn, het magazine van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, waar zij deel uitmaakt van de redactie.
Debby Boers (Raamambtenaar)
‘Ondernemende Raamambtenaren’
Ter afsluiting van de Nationale Dag van Economische Zaken 2019 verzorgt Debby een live column. ln een verhaal vol humor, anekdotes en met een serieuze ondertoon deelt zij haar ervaringen als raamambtenaar. Waarom is het zo belangrijk om een echte raamambtenaar te zijn? Hoe stap je je raam uit? Wat kom je tegen op je weg uit het raam? De raamambtenaar heeft het allemaal meegemaakt en deelt graag haar inzichten met het publiek. Tijdens deze live column wordt ingezoomd op de verschillen tussen ondernemers en ambtenaren. Of zijn die er eigenlijk niet?!
Over Debby
Debby is een echte raamambtenaar. Nee niet zo één waar je toch niet bang voor hoeft te zijn, omdat hij toch niets doet. Het soort ambtenaar dat het raam van zijn kantoor open doet en naar buiten stapt.
Eerste ronde:
1. Onno de Vries (VolQ)
‘Participatie is een kunst, geen kunstje’
Tijdens deze interactieve sessie gaat Onno in op de rol van ambtenaren die verandert als gevolg van onder andere de grote maatschappelijke opgaven die op ons afkomen als verstedelijking, de energietransitie, klimaatverandering en de invoering van de Omgevingswet. Waarbij de nadruk steeds meer verschuift van inhoudelijke expertise naar procesvaardigheden. Maar hoe richt je een goed proces in, waarbij iedereen die dat wil mee kan doen en er gezamenlijk resultaten worden geboekt? Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden en inzichten (waaronder een nieuw procesmodel als alternatief voor de participatieladder) geeft Onno praktische handreikingen mee.
Over Onno
Onno werkt al zo’n 15 jaar als participatiestrateeg. Hij ondersteunt gemeenten en (maatschappelijke) organisaties bij het vormgeven en begeleiden van samenwerkingen met publieke en private partijen rond actuele maatschappelijke opgaven. Zo begeleidt hij verschillende gemeenten bij het ontwikkelen van een nieuwe participatieaanpak in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. En ondersteunt hij gemeentebesturen bij het vormgeven van hun nieuwe rol, passend bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Onno stond aan de basis van verschillende participatiemodellen en instrumenten die in samenwerking met overheden en het onderwijs zijn ontwikkeld, waaronder een alternatief voor de bekende participatieladder.
2. Margot Thomassen
‘Ik stond laatst eens stil, dat was een hele vooruitgang’
Wie herkent deze constatering niet? In de drukke praktijk van alledag nemen we vaak weinig tijd voor reflectie. Toch weten we dat duurzame verandering aandacht vraagt. In deze interactieve workshop maak je kennis met intervisie en ga je aan de slag met vragen uit de praktijk. Intervisie is een beproefde manier om, samen met collega’s, je aanpak van een concreet vraagstuk aan te scherpen en tot nieuwe inzichten te komen. Je zult ervaren:
- wat de kracht is van goede vragen
- hoe lastig het is maar ook bevrijdend om uit de oplossingen-stand te komen (en daarmee uit je eigen frame)
- hoe we samen nieuwe invalshoeken of aspecten van een vraagstuk ontdekken, en zo ruimte vinden voor een effectievere aanpak.
Over Margot
Margot heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van en bijdragen aan leer- en ontwikkelprocessen van professionals in de publieke en private sector. Haar stijl is te omschrijven als direct, inlevend en informeel. Daarbij zoekt ze naar manieren om de persoonlijke kwaliteiten en professionele ontwikkeling hand in hand te laten gaan.
3. Edo Gies (Wageningen Universiteit)
‘Natuurinclusieve landbouw, omdat het moet’
In een korte presentatie neemt Edo de deelnemers mee in de transitie die nodig is om agrarische bedrijven economisch en ecologisch efficiënt te krijgen voor de toekomst. Na meer dan vijftig jaar efficiënt produceren van zoveel mogelijk voedsel tegen een lage prijs is het hoog tijd voor een koersverandering. Een efficiënte productie blijft noodzakelijk – zeker omdat de vraag naar voedsel en andere agrarische producten en grondstoffen alleen maar toeneemt. Natuurinclusieve landbouw moet leiden naar een landbouw die hoogwaardig en veilig voedsel oplevert, die het milieu minder belast én zorgt voor verbetering van biodiversiteit op het boerenland én de belevingswaarde van het agrarisch landschap verhoogt. Dat is zeer veelomvattend en niet in één stap te bereiken, maar vergt een lang proces waarin elke stap weer iets beters oplevert dan de vorige. Brede betrokkenheid is noodzakelijk: steun is nodig vanuit de landbouwsector, vanuit de (lokale) overheid en vanuit de rest van de samenleving, tot en met de consumenten. Met behulp van 5 mogelijke toekomstbeelden wil Edo in interactie met de deelnemers verkennen welke rol zij daarin kunnen spelen.
Over Edo
Edo werkt als adviseur en senior onderzoeker bij Wageningen Environmental Research (WENR) aan een duurzaam landelijk gebied. Samen met partners zoekt hij naar innovatieve antwoorden op verschillende maatschappelijke uitdagingen, zoals de toekomst van de landbouw, de (stedelijke) leefomgeving, de energietransitie, de circulaire economie en klimaatverandering.
4. Maarten Verkerk (Samen Klimaatbestendig)
‘Groenblauwe bedrijventerreinen: waarde toevoegen met water en groen’
Zijn de bedrijventerreinen bij jou in de gemeente al klimaatbestendig? Nederland moet en kan zich aanpassen aan het veranderende klimaat. Op bedrijventerreinen, zowel nieuwe als bestaande, liggen hier nog veel kansen. Vaak gaan de kansen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit hand in hand. Met de juiste triggers en kloppende business cases zijn er grote slagen te maken op bedrijventerreinen. Door praktijkervaring en krachten te bundelen komen we tot betere en snellere oplossingen, zodat we niet overal het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Na een korte introductie aan de hand van voorbeelden uit o.a. Noordoost-Brabant gaan deelnemers met elkaar in gesprek over het toevoegen van groenblauwe waarde aan bedrijventerreinen.
Over Maarten en Freija
Maarten gelooft dat Nederland zich kan en moet aanpassen aan het veranderende klimaat. Op bedrijventerreinen, zowel nieuwe als bestaande, liggen hier nog veel kansen. Vaak gaan de kansen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit hand in hand. Vanuit Samen Klimaatbestendig en een netwerk voor en door professionele “Klimaatwerkers” is Maarten bezig om Nederland weerbaar te maken tegen klimaatverandering.
5. Eline Kik (Green Businessclub Nederland)
‘Verduurzamen? Doe het niet alleen!’
In deze kennissessie helpt Eline deelnemers op weg om lokaal aan de slag te gaan met de verduurzaming van bedrijven, bedrijventerreinen en andere werklocaties. Om daadwerkelijk verder te komen in de verduurzamingsopgave, is samenwerking essentieel. Niet alleen om van elkaar leren en elkaar te verder helpen, maar ook om de vele kansen die er zijn voor kansrijke projecten op gebiedsniveau. Deze kennissessie gaan in op de enkele voorbeelden hiervan, hoe deze kunnen worden opgepakt en hoe de benodigde samenwerkingsstructuur kan worden opgezet. Naast een aantal inhoudelijke praktijkvoorbeelden, komen dus ook proces en organisatie aan bod waarin ondernemers als initiatiefnemers, pioniers en bron van kennis en kunde optreden. Zij vormen een dergelijk samenwerkingsinitiatief en worden hierbij ondersteund, maar zeker niet gestuurd, door de overheid. Wil je weten waarom? Meldt je aan voor deze sessie!
Over Eline
Als directeur van Green Business Club Nederland, houd Eline zich dagelijks bezig met organisatie van de verduurzaming van bedrijventerreinen en kantorenparken in Nederland.
6. Tinco Lycklama (Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd)
‘Sturing op waardevol toerisme’
In een interactieve setting verkennen wat het Perspectief 2030 (visie NBTC) en Waardevol toerisme (advies van de Raad voor de leefomgeving) betekent voor de ontwikkeling van toeristische gemeenten en regio’s. Hoe kan je als bestemming blijvend profiteren van de positieve effecten van toerisme? Het antwoord is door te sturen op kwaliteitstoerisme. Wat verstaan we hieronder? En hoe ontwikkel je toerisme wat past bij de ‘couleur locale’ en is onderscheidend? Tijdens deze workshop krijg je een aantal praktische handvatten en tools aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt. Ook biedt de workshop inzicht in actuele landelijke thema’s en ontwikkelingen en wat dit betekent voor jouw gemeente. En uiteraard zijn er voorbeelden en inspiratie uit heel Nederland!
Over Tinco
Tinco is medeoprichter van het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd, een onderzoeks- en adviesbureau gericht op de vrijetijdssector. Tinco is vooral actief op het snijvlak van toerisme en de leefomgeving (natuur, erfgoed, leefbaarheid). Hij maakte onderdeel uit van het projectteam van de Raad voor de leefomgeving, dat dit najaar het advies ‘Waardevol toerisme, de leefomgeving verdient het’ uitbracht. Ook is hij actief op het gebied van doelgroepen en toeristische ontwikkeling van gebieden en producten. Door dit te benaderen vanuit ‘de consument’ ontstaat een lokaal profiel van voorkeuren waarop kan worden ingespeeld. De belangrijkste doelgroepen tool is de leefstijlvinder (www.leefstijlvinder.nl).
Tweede Ronde:
7. Marlies Mulder (DZP)
‘Smart Water: een publiek-private samenwerking op Goeree-Overvlakkee tegen de stroom in (een klimaatverandering die ook echt haar vruchten afwerpt)’
Toen de gemeente Goeree-Overflakkee een aantal jaar terug werd aangemerkt als krimpgemeente waren de eilanders en vooral de ondernemers het daar helemaal niet mee eens. Het was dus tijd voor een tegenoffensief, waarbij op initiatief van de ondernemers allerlei acties in gang zijn gezet en daarbij de samenwerking is gesmeed met gemeente, onderwijs en provincie (onder meer). Een typisch voorbeeld van ‘klimaatverandering’ dus, die ook haar vruchten afwerpt. Vanuit in eerste instantie de ondernemers, en later aangehaakt de triple helix-partners, is een nieuwe economische visie geformuleerd en werd het programma Smart Water geboren als een kracht waarop Goeree-Overflakkee tegen de stroom in kon gaan varen. Onder dit programma vallen inmiddels allerlei economische projecten, zoals een innovatieve manier om gezamenlijk tot een economische visie te komen, het ambachtslab, een duurzame milieustraat, woningen op waterstof en de beroepscampus waarbij bedrijfsleven en onderwijs gezamenlijk een campus ontwikkelen en invullen. Ook duurzaamheid is een belangrijk thema. In de presentatie nemen we de bezoekers mee in het ontstaan van dit initiatief in de praktijk, het proces, het belang van de samenwerking en geven we diverse concrete handvatten. En natuurlijk de door ons ervaren do’s en dont’s.
Over Marlies
Geboren in een ondernemersgezin uit het Westland, heeft Marlies Mulder gestudeerd in Amsterdam, veel gereisd in Afrika en na in een aantal sectoren werkzaam te zijn geweest heeft ze in 2000 de stap naar eigen ondernemerschap gemaakt. Met haar bedrijf DZP (De Zakenpartner) verbindt ze partijen op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak. Door
middel van cross-over samenwerkingen ontstaan projecten op het gebied van innovatie, economie en veiligheid die de resultaten halen die ze beloven. Marlies is daarnaast commissaris bij een woningbouwcorporatie en gevraagd voor diverse toezichthoudersrollen vanuit haar affiniteit met de politiek-bestuurlijke omgeving en haar brede ervaring en netwerk in het private domein. Daarnaast is ze maatschappelijk betrokken, geeft gastlessen op scholen en is betrokken bij projecten waar mensen met een afstand tot de samenleving nieuwe kansen krijgen. Kortom, een inspirerend persoon met visie en een echte out-of-the-box denker die verbindingen maakt waar anderen niet aan denken.
8. Margot Thomassen (Mentaris)
‘Ik stond laatst eens stil, dat was een hele vooruitgang’
Wie herkent deze constatering niet? In de drukke praktijk van alledag nemen we vaak weinig tijd voor reflectie. Toch weten we dat duurzame verandering aandacht vraagt. In deze interactieve workshop maak je kennis met intervisie en ga je aan de slag met vragen uit de praktijk. Intervisie is een beproefde manier om, samen met collega’s, je aanpak van een concreet vraagstuk aan te scherpen en tot nieuwe inzichten te komen. Je zult ervaren:
- wat de kracht is van goede vragen (die niet alleen over de inhoud gaan);
- hoe lastig het is maar ook bevrijdend om uit de oplossingen-stand te komen (en daarmee uit je eigen frame);
- hoe we samen nieuwe invalshoeken of aspecten van een vraagstuk ontdekken, en zo ruimte vinden voor een effectievere aanpak.
Over Margot
Margot heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van en bijdragen aan leer- en ontwikkelprocessen van professionals in de publieke en private sector. Haar stijl is te omschrijven als direct, inlevend en informeel. Daarbij zoekt ze naar manieren om de persoonlijke kwaliteiten en professionele ontwikkeling hand in hand te laten gaan.
9. Koos van Dijken (Platform31)
‘Samen aan de slag voor een sterker MKB’
In deze interactieve workshop neemt Koos je mee in de vraag wat gemeenten, provincies en andere organisaties kunnen betekenen in het versterken van het MKB. Om ervoor te zorgen dat het brede MKB de snelle veranderingen in de samenleving kan bijbenen (denk aan internationalisering, digitalisering en de verduurzaming), de productiviteit kan verhogen en de concurrentiepositie kan verbeteren, is een optimale ondersteuning van het MKB door gemeenten, provincies en andere intermediaire organisaties van groot belang. Samen met het Ministerie van EZK, G40-Stedennetwerk, VNG, IPO, MKB Nederland, KVK en Stichting Clok ontwikkelt Platform31 een kennisnetwerk ten behoeve van de partijen die actief zijn in de ondersteuning van het MKB. Hoe kunt u zelf samen met regionale partijen stappen zetten bij de ontwikkeling van uw eigen aanpak voor het brede MKB? Naar welke aanvullende kennis en inspirerende praktijkvoorbeelden bent u op zoek? Aan de hand van een inventarisatie van twintig succesvolle praktijkvoorbeelden van regionale initiatieven gaan we in gesprek over wat werkt en hoe jij de vernieuwing in het MKB kunt stimuleren.
Over Koos
Koos van Dijken is senior projectleider bij Platform31. Hij heeft uitgebreide ervaring als trendwatcher, onderzoeker en projectleider. Ook heeft hij veel ervaring met economisch beleid, exportbeleid, technologiebeleid, startersbeleid en de ontwikkeling van starters en het MKB. Bij Platform31 is Koos betrokken bij trendstudies voor steden, gemeenten en regio’s en is het economisch beleid van gemeenten regelmatig onderwerp van zijn analyses en studies.
10. Etske Kroon (Stuurboord Training)
‘De kunst van het lezen van je bestuurder’
Impactvol adviseren aan een bestuurder vraagt om een goed gerichte antenne voor de politiek-bestuurlijke en maatschappelijke dynamiek rondom jouw thema, én de bekwaamheid om aan te sluiten bij de ontvanger van jouw advies. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je gebruik van de stijl van jouw bestuurder en zet je hem of haar optimaal in? Wethouders, burgemeesters, ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden, ieder heeft zijn eigen stijl en voorkeur in samenwerking en communiceren. De één wil alles weten, dat ander heeft voldoende aan de grote lijnen. De één houdt van het politieke spel, de ander juist niet en zoekt liever de inhoud. De één houdt van het politieke spel, de ander juist niet en zoekt liever de inhoud. De kunst is je bestuurder ‘te lezen’. In deze workshop geeft Etske je daartoe de handvatten om het toe te passen in je eigen praktijk.
Over Etske
Etske Kroon is eigenaar van Stuurboord Training. Daar richt zij zich op het ontwikkelen van en bijdragen aan leer- en ontwikkelprocessen van professionals in de publieke en private sector. Ze is daartoe betrokken bij de vormgeving en uitvoering van diverse trainingen, opleidingen en coaching trajecten. En zoekt graag samen met deelnemers naar manieren om persoonlijke passie en professionele ontwikkeling hand in hand te laten gaan. Vanuit haar bestuurskundige achtergrond heeft ze oog gekregen voor de systemen en kenmerkende dilemma’s die horen bij het werken in complexe organisaties en combineert dit oog graag met een luisterend oor voor persoonlijke vraagstukken en ontwikkelpotentieel van mensen. Want die maken uiteindelijk het verschil! Etske houdt van de principes van actieleren en integreert doen, denken en reflecteren altijd in haar aanpak.
11. Boyd Bartels (Verkeersonderneming)
‘Met slimme mobiliteit bereik je meer’
Mobiliteit is hét middel om toegang te krijgen tot werk, scholing, zorg, recreatie en een sociaal netwerk. Maar het bijhorende reismogelijkheden en -gedrag zorgen vaak voor veel file en oponthoud, onnodige kosten, vervuiling én keuzes om toch maar niet bij die werkgever te gaan werken. Met een andere kijk op mobiliteit maak je meer bereikbaar dan alleen een locatie. Met deze interactieve workshop krijg je meer inzicht in de mobiliteit op en rondom bedrijventerreinen. Daarnaast bevat deze workshop leuke weetjes, praktijkvoorbeelden, nuttige tips en trics, maar bovenal ruimte om vragen te stellen en te sparren.
Over Boyd
Boyd is professioneel actief als parkmanager én mobiliteitsmakelaar. Hij vindt het ontzettend leuk om organisaties en mensen te helpen bij hun uitdagingen en vraagstukken. In zijn rollen wordt hij in staat gesteld om meerdere uitdagingen te combineren die leiden tot bijzondere inzichten en innovatieve oplossingen.
12. Peter Ruijters (NCOD)
‘Kijken naar mogelijkheden en niet naar beperkingen’
Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, is de Participatiewet er. De Participatiewet moet ervoor zorgen dat meer mensen, met en zonder beperking, werk vinden bij een gewone werkgever. Opdracht aan gemeenten is om arbeidsmarktbeleid te voeren waarin ruimte is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de manier waarop gemeenten deze opdracht oppakken kunnen ze het verschil maken. Niet denken in verplichtingen en beperkingen maar in termen van kansen voor talenten. Een duurzame arbeidsmarkt maken met elkaar; dat is de uitdaging in deze tijd waarin traditionele arbeidsrelaties onder druk staan. Een arbeidsmarkt waarin iedereen kan werken naar vermogen en zich kan ontplooien: een inclusieve arbeidsmarkt in plaats van een exclusieve. Die klimaatverandering is keihard nodig!
Over Peter
Peter is een bevlogen, energieke, praktijkgerichte adviseur en interimmanager. Een ondernemende netwerker, op zoek naar kansen, in staat om in complexe situaties breed gedragen oplossingen te bedenken én te realiseren. En een innovator met veranderkundig inzicht. Mijn passie is om maatschappelijke vraagstukken op te lossen met inzet van digitalisering.