Een potje progressief touwtrekken op bedrijventerreinen
In veel gemeenten wordt ruimte gezocht om bedrijven te vestigen. Hiermee zijn ze steeds vaker concurrerend ten opzichte van andere bestemmingen als wonen en natuur. Echter is de fysieke ruimte niet het enige domein waarin een heuse touwtrekwedstrijd plaatsvindt. Een veelheid aan projecten voortvloeiend uit transities, zowel landelijk, regionaal als lokaal, wordt op de bedrijventerreinen afgevuurd met de vraag om mee te werken aan pilots. De tijd van de ondernemer is echter schaars en de projecten vereisen de nodige aandacht. De contouren van een concurrentiestrijd, niet voor, maar tussen verschillende transities worden hierdoor steeds zichtbaarder.
Wat is er dan nodig?
Jeroen Bosma, senior projectleider toekomstbestendige bedrijventerreinen bij Stichting CLOK, ziet een aantal primaire transities op de terreinen: ‘je hebt allereerst de verduurzaming, de gevolgen van het gevecht om de ruimte en mobiliteit. Ook de krapper wordende arbeidsmarkt is een issue. Dit vraagt dus om een duidelijke afstemming en een duidelijke prioritering. Waar ligt voor het specifieke bedrijventerrein de hoogste urgentie en belangrijkste uitdaging? Want met alles tegelijk aan de gang gaan leidt tot een versnipperde aandacht en vaak tot een minder resultaat.’
Twee aandachtspunten
In de concurrentiestrijd van de transities zijn twee aandachtspunten belangrijk. Allereerst is het van belang om in te zetten op vergaande samenwerking op de bedrijventerreinen: het organiserend vermogen. Aan de basis hiervan staat een ledenorganisatie met een bestuur op het terrein en een hoeveelheid leden die de organisatiegraad van het terrein vertegenwoordigd. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar helaas is op dit moment nog niet op ieder bedrijventerrein de gewenste organisatiegraad aanwezig om vorm te geven aan alle transities en ontwikkelingen. Maar ook om een vuist te kunnen maken en ontwikkelingen gezamenlijk aan te kunnen.
Echter ook op die terreinen waar wel een goede organisatiegraad aanwezig is, kampt men met een probleem. Door de veelheid aan uitdagingen (lees: transities/ontwikkelingen), is het lastig om prioriteiten te stellen. Het tweede aandachtspunt is daardoor het vormgeven van een toekomstgerichte agenda die deze prioritering duidelijk en schematisch in beeld brengt.
Ga jij aan de slag met organiserend vermogen of toekomstgerichte agenda’s op bedrijventerreinen? Neem contact op met Jeroen Bosma: j.bosma@clok.nl