Ondernemersfonds motor voor herstel van werklocatie
Ondernemersfondsen hebben naar schatting jaarlijks zo’n 70 miljoen euro te besteden. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van Stichting CLOK waaraan dit keer 130 gemeenten meededen. Dit totale budget wordt beheerd door ongeveer 500 fondsen. CLOK verwacht dat de komende jaren de budgetten alleen nog naar toenemen naar circa 100 miljoen omzet voor alle fondsen gezamenlijk.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het budget door de ondernemers wordt geïnvesteerd in gezamenlijke ondernemersactiviteiten in winkelcentra, binnensteden en bedrijventerreinen gericht op bijvoorbeeld collectieve beveiliging op bedrijventerreinen en promotie van centrumgebieden. In toenemende mate zijn de activiteiten gericht op de versterking van de plaatselijke economie in zijn geheel. Te denken valt hierbij aan de steun van de fondsen voor culturele activiteiten, duurzaamheid, toerisme en recreatie.
Investeringen in coronatijd
Corona heeft gezorgd voor een stagnatie in de groei van het budget, maar wel voor een groei in een toename van investeringen in projecten om ondernemers en winkeliers te helpen de coronaperiode door te komen. In Leiden heeft het Leids Stimuleringsfonds initiatieven gefinancierd. Ook in Enkhuizen is de coronapot gebruikt voor financiering van bijvoorbeeld I-pads voor communicatie bewoners bejaardenhuizen met de buitenwacht, en een bestelsite en cadeaubonnen voor lokaal kopen.
In ruim 200 gemeenten zijn één of meer ondernemers-investeringsfondsen actief. Dat is in 59 procent van alle gemeenten (352). CLOK verwacht dat dat aantal de komende drie jaren zal toenemen naar circa 250 gemeenten.
Het budget van ondernemersfondsen loopt nogal uiteen: van € 10.000 tot ver boven de miljoen. Dat heeft alles te maken met de omvang van het gebied. In het eerste geval kan het gaan om een klein bedrijventerrein. In het tweede geval om een hele stad.
Ondernemersfondsen zijn door en voor ondernemers. Het doel van ondernemersfondsen is om gezamenlijke initiatieven van ondernemers in een bepaald gebied te organiseren en te financieren. Alle ondernemers in zo’n gebied dragen financieel bij door een verplichte heffing via onroerendezaakbelasting of reclamebelasting.
Uit het CLOK-onderzoek blijkt dat het verbeteren van de samenwerking tussen ondernemers het meeste wordt genoemd als doel. Promotie van het gebied en het organiseren van evenementen zijn de belangrijkste doelen voor fondsen in centrumgebieden. Op bedrijventerreinen richten ondernemers zich vooral op de gezamenlijke beveiliging van de terreinen.