Overheidsfalen bij netcongestie: besturen ondernemers op bedrijventerreinen zoeken zelf naar gebiedsoplossingen
Door Herman Timmermans,
Voorzitter Stichting CLOK
De elektriciteitsnetten zijn overbelast, sterker nog, ze zitten vol. Wil een bedrijf zich op een bedrijventerrein vestigen of uitbreiden, dan kan er geen elektriciteit worden geleverd.
Het vestigingsklimaat van Nederland als industrieland gaat achteruit. Het congestieprobleem belemmert de vermindering van het gebruik van brandstoffen. De transitie naar het brede welvaartmodel stagneert. De netbeheerders (overheidsorganisaties) kunnen onvoldoende leveren. Het lijkt er zelfs op dat we rekening moeten gaan houden met tekorten aan energielevering. We moeten er maar aan wennen, zo lijkt de toon in het publieke debat.
Het bedrijfsleven heeft zich gecommitteerd aan de klimaatdoelstellingen. Ondernemers willen aan de slag. Volgens mij is dan niet de vraag of het bedrijfsleven zich moet gaan aanpassen aan een lager serviceniveau, maar dat de overheid en de overheidsbedrijven leveren. Een bedrijf heeft het recht geleverd te krijgen. Het kan niet zo zijn dat regels oplossingen in de weg staan, omdat er verouderde wet- en regelgeving is, onvoldoende kennis van de veranderende marktomstandigheden en teveel denken aan het eigen belang.
Dit betekent dat we weer toe moeten naar de kern: een bedrijf vraagt om energievoorziening. Als de overheidsinstantie niet kan/wil leveren, dan staat het bedrijf het vrij, ook vrij van ACM en andere rigide regels, om zelf de energievoorziening te regelen. En dat kan. De private sector is daartoe prima in staat. De markt kan de innovaties aan, kunnen technisch de voorziening realiseren.
Dit vraagt van de besturen van ondernemersverenigingen extra kennis en inzet. Het vraagt op het bedrijventerrein zelf onderzoek naar vermindering gebruik, naar mogelijkheden van energielevering tussen een aantal bedrijven, naar gezamenlijke opslag, naar een energiehub op het terrein zelf. Energie management op het terrein. Daarbij is de ondersteuning aan de besturen door de afdeling EZ van gemeenten van groot belang.
Waar de overheid niet levert, vervalt het recht om bedrijven te verbieden oplossingen te vinden. Juist het tegenovergestelde is belangrijk: ondernemers op bedrijventerreinen nemen zelf de nodige maatregelen. Het bestuur van de ondernemers heeft hierin een stimulerende en stuwende rol. Uitwisseling van elektriciteit onderling is technisch mogelijk. Dat moet de overheid niet verbieden, maar faciliteren om zo de klimaatdoelstellingen te halen.