[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Auteur: Herman Timmermans
[/vc_column_text][ultimate_spacer height=”20″][vc_separator style=”shadow”][ultimate_spacer height=”20″][vc_column_text]
Het is zeer belangrijk dat er een staatssecretaris Werklocaties komt, onder de minister van Economische Zaken en Klimaat. Een staatssecretaris die de komende jaren prioriteit geeft aan het Toekomstbestendig maken van Werklocaties, met een directoraat werklocaties op het Ministerie van EZK. De grote transitieopgaven als energie, klimaatadaptatie, digitale transformatie, circulaire economie, mobiliteit en werkgelegenheid worden namelijk, grotendeels gerealiseerd op werklocaties. Of de andere grote opgave: dat het verdienvermogen van Nederland sterk blijft, dat voor de brede welvaart het bedrijfsleven gewoon geld kan verdienen. Voor onder meer de salarissen en de overheidsuitgaven. Werklocaties zijn broedplaatsen voor innovatie. Het verdienvermogen van Nederland zit op de werklocaties. De besturen van de ondernemers en winkeliers op werklocaties nemen steeds meer het initiatief om op terreinniveau bedrijfsdoelstellingen en maatschappelijke doelstellingen collectief op te pakken. Dat kan worden gefaciliteerd.
Nu is het beleid gericht op individuele bedrijven en op de verticaal georganiseerde branches en topsectoren. Prima. CLOK pleit er voor om daaraan toe te voegen het versterken van samenwerking tussenbedrijven op de bedrijventerreinen en winkelcentra en binnensteden zelf. De zgn horizontale samenwerking gericht op versterking van de bedrijvigheid op terreinen. Bedrijventerreinen staan niet op de politieke agenda. Ja, nu een heel klein beetje. En winkelcentra en binnensteden ook niet voldoende terwijl 30% van alle werkgelegenheid in Nederland plaatsvindt op de werklocaties. De binnensteden als geheel zijn dikwijls de grootste werkgever in de gemeente met ca 20% van de werkgelegenheid.
Terwijl alle grote transitieopgaven voor de komende jaren in deze gebieden gaan plaatsvinden. Om er een paar te noemen:- Energietransitie: steeds meer besturen willen voor hun terrein de doelstellingen in het klimaatakkoord realiseren. Afspraken op de terreinen; daken van bedrijven kunnen meer zonnepanelen faciliteren, er is op bedrijventerreinen ruimte is voor windenergie, bedrijven van het gas af willen.
- Digitale transformatie wordt bij elke onderneming het leidend principe en daar zal op terreinniveau naar samenwerking worden gezocht.
- Innovatie: uit ervaring en uit de cijfers die aanwezig zijn weten we dat innovatie op de bedrijventerreinen tussen gevestigde bedrijven zwaar onvoldoende op gang komt. Daar is nog veel ruimte voor verbetering.
- Klimaatadaptie wordt een grote opgave in de komen de jaren waarbij de kunst wordt mogelijk noodzakelijke aanpassingen te koppelen aan de veranderprocessen van de bedrijven en van het bedrijfsvastgoed.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]