Zijn onze bedrijventerreinen veel meer waard dan we denken? Het is absurd dat we daarmee niet rekenen. Wie doet mee met een heel andere aanpak?
Hebben we de echte waarde van de bedrijventerreinen wel in beeld? Of sterker nog: hebben we überhaupt een waarde aan bedrijventerreinen toegekend?
Wat zegt de verkoop en blijkbare marktwaarde van Philips Campus ( € 1 miljard ) andere bedrijventerreinen. Besturen van bedrijventerreinen, hoeveel waarde heeft uw terrein?
Laten we wel zijn, er zijn nog weinig bedrijventerreinen die als een gebiedsonderneming functioneren. Er zijn weinig terreinen waar de waarde ontwikkeling belangrijk is. Bijna niet één terrein rekent daarmee.
En dat is totaal absurd.
We hebben heel veel bedrijventerreinen. En we accepteren dat de kwaliteit achteruit gaat, dat er subsidie moet komen om het terrein weer te herstructureren, weer op orde te krijgen. De bedrijventerreinen verwachten subsidie van de overheid. Terwijl het terrein voor 70% eigendom is van de bedrijven. En die bedrijven weten hun producten en diensten goed te verkopen, maar het terrein waarop ze zitten wordt minder waard. De balanswaarde neemt af. Dat is totaal vreemd en ook niet consistent met de waarde ontwikkeling van de bedrijven op het terrein.
Als alle bedrijventerreinen als een private onderneming, zoals Philips Campus wordt geëxploiteerd, dan is er geen verlies in waarde, maar winst. Dan is er gewoon voor de eigenaren een extra inkomstenbron: 70% voor de private eigenaren, 30% voor de eigenaar van de publieke ruimte. Zo’n 15 jaar geleden had er dan geen studie uitgevoerd hoeven worden die aangaf dat er 6 miljard subsidie naar bedrijventerreinen moest omdat ze er zo slecht bij lagen. Nee dan is de waarde eerder 6 miljard Plus. En daar moeten we dan ook gaan rekenen.
Maar alle bedrijventerreinen zijn toch geen Philips Campus. Nee, dat niet. De opgave is wel om te achterhalen welke elementen van de Boekhoorn-aanpak wel van toepassing zijn voor de gemiddelde bedrijventerreinen. Is dat het vastgoed? Of is dat het zoeken naar extra innovatie? Is dat het personeel dat graag op het terrein werkt? Samenwerken met bijvoorbeeld onderwijs? Is dat de mogelijkheid van inbreiding en uitbreiding? Of is dat een sterk bestuur? En wat betekent dat voor de gevestigde bedrijven? En voor het terrein als geheel.
Laten we die oefening gaan maken. Welke aspecten doen er toe, welke zijn van toepassing voor bedrijventerreinen, welke niet en wat is dan de waarde. En wat kunnen we daarmee? Anders denken.
Wie wil meedoen? Ik nodig je uit om mee te doen met je bedrijventerrein om dit te analyseren en te werken aan financieel aantrekkelijke varianten. Want het moet anders. Bedrijventerreinen kunnen beter. Ten behoeve van de ondernemers. Doe mee en mail je interesse naar info@CLOK.nl
Herman Timmermans