Het Didam-arrest en de uitgifte van bedrijfsgronden door gemeenten
Dit is een actief dossier dat periodiek wordt geupdate met interessante uitspraken. De meest recente toevoegingen staan onderaan.
Afstudeeronderzoek: Het Didam-arrest, bedrijfsgronden en afdeling EZ
In het kader van zijn afstudeeropdracht bestuursrecht aan de Hogeschool van Arnhem Nijmegen, onderzocht Michiel Wiersinga begin 2024 de toepassing en mogelijke gevolgen van het Didam-arrest bij de één-op-één uitgifte van bedrijfsgronden vanuit het perspectief van de afdeling EZ. Hiervoor interviewde hij onder andere ambtenaren van zeven gemeenten: Bronckhorst, Deventer, Etten-Leur, Goeree-Overflakkee, Gorinchem, Moerdijk en Opsterland.
De uitkomsten hiervan zijn anoniem verwerkt en vormen samen met een analyse van het wettelijke kader (het Didam-arrest en de Didam-handreiking van het ministerie van BZK) de basis voor de aanbevelingen in dit artikel. Uitspraken van lagere rechters zijn niet in het onderzoek meegenomen.
“Het Didam-arrest en de één-op-één uitgifte van bedrijfsgronden: een analyse en vier aanbevelingen voor de afdeling EZ”
Update 21 november 2024: Didam-II arrest
Op 15 november 2024 heeft de Hoge Raad voor de tweede keer uitspraak gedaan binnen het Didam-arrest. De eerste uitspraak heeft veel teweeggebracht, onder meer omdat het één-op-één uitgeven van gronden een belangrijk instrument is om sturing te geven aan de ontwikkeling en invulling van bedrijventerreinen en centrumgebieden.
“Didam-II arrest: invloed Didam-arrest blijft groot”
Update 29 januari 2025: schadevorderingen Didam arrest verjaren
Op 23 januari 2025 bevestigd de rechtbank Den Haag in haar uitspraak dat schadevorderingen vanwege een schending van het Didam-arrest verjaren op grond van artikel 3:310 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). De verjaringstermijn is vijf jaar.
Updates maart 2025: unieke grondpositie staat 1-op-1 transactie toe
Op 27 maart 2025 bevestigd de rechtbank Rechtbank Midden-Nederland in een kort geding dat een unieke, naastgelegen grondpositie, één-op-één verkoop van grond door een gemeente rechtvaardigt. Dit blijkt ook uit een uitspraak van de rechtbank Limburg die gelijktijdig gepubliceerd is.